04
2023
Automatizace pro snižování spotřeby energií a vlivu prům. na živ. prostředí
Management a úspory energií v průmyslu
Norma o bezpečnosti potravin
V květnu 2006 byla vydána norma ČSN EN ISO 22000 Systémy managementu bezpečnosti potravin – Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci. Jde o českou verzi evropské normy, která specifikuje požadavky na systém managementu bezpečnosti potravin v celém potravinovém řetězci, od výrobců krmiv a prvovýrobců, přes výrobce potravin, dopravce, provozovatele skladů, dodavatele po maloprodejce a stravovací zařízení.
Norma sjednocuje zásady systému analýzy nebezpečí a kritických kontrolních bodů (HACCP) a kroky k jeho zavedení vypracované komisí Codex Alimentarius a současně úzce navazuje na ČSN EN ISO 9001. Je určena pro registraci nebo certifikaci systému managementu bezpečnosti potravin externí organizací, pro sebehodnocení organizace a popř. vydání vlastního prohlášení o shodě s touto mezinárodní normou.
Normu lze zakoupit v prodejnách technických norem nebo objednat na webové stránce www.cni.cz.
(ed)