Článek ve formátu PDF je možné stáhnout
zde.
Bezkontaktní měření teploty taveniny zlepšuje účinnost obloukových pecí. To je hlavní důvod, proč společnost Siemens vyvinula optický snímač Simetal RCB Temp, který bezdotykově měří teploty taveniny v rozsahu přesahujícím 1 500 °C. Systém umožňuje zjišťovat teplotu rychleji a častěji než jiné snímače, a dokáže proto lépe určit okamžik odpichu. Tím se spoří čas i náklady a zvyšuje bezpečnost procesu.
V ocelářských obloukových pecích (obr. 1) se elektrickým obloukem taví železný šrot, popř. kusy surového metalurgického železa a legury. Při tavení je třeba přesně měřit teplotu taveniny. Dříve se do pece manuálně nebo pomocí speciálního manipulátoru vkládaly kartuše s odporovým teploměrem určeným na jedno použití. To bylo nákladné a nebezpečné a bylo možné uskutečnit jen omezený počet měření. Optické měření však nebylo možné použít, protože optické snímače byly příliš choulostivé na to, aby bylo možné umístit je uvnitř pece. Společnost Siemens vyvinula snímač, který lze instalovat na hořáky Siemens RCB, Refining Combined Burner. Hořákem RCB vybaveným tryskou se do taveniny nadzvukovou rychlostí přivádí proud kyslíku, který zvyšuje teplotu materiálu protaveného obloukem, oduhličuje taveninu a promíchává ji. Při měření teploty se proud kyslíku nahradí proudem inertního plynu, který umožní optickému snímači umístěnému na hořáku „zahlédnout“ povrch taveniny a změřit jeho infračervené vyzařování. Z něj se potom speciálním algoritmem určí teplota taveniny. Při měření není nutné otevírat pec ani vypínat ohřev jako v případě měření odporovým snímačem. Snímač je umístěn u kořene trysky, a je tedy dobře chráněn proti poškození při plnění pece železným šrotem.
Vybavit pec tímto měřicím systémem je velmi jednoduché a lze takto postupovat při každé odstávce a opravě pece. Produktivita pece tím vzroste zhruba o dvě procenta a investice do hořáku se snímačem se vrátí za méně než půl roku.
[Siemens Innovation News, srpen 2011.]
(Bk)
Obr. 1. Siemetal RCB Temp umožňuje přesně měřit teplotu taveniny v obloukových pecích